вторник, 25 декември 2012 г.

Честита Коледа!

Честита Коледа на всички. Бъдете здрави, щастливи и много обичани! Усмихвайте се, вярвайте в доброто, нека ви се случват само красиви и хубави неща.


Карамелен тарт с орехи
Още щом видях рецептата в блога на Зори, реших, че обезателно трябва да го направя. А ядки и уханието на карамел и уникално добра комбинация.

Нужни продукти:

За тестото:
250 гр. брашно - може би около 300 ми бяха нужни на мен;
125гр. масло;
50 гр. захар;
1 жълтък;
1-2 с.л. студено прясно мляко;

За карамелената плънка:
200 гр. захар;
200 мл. сметана;
100 гр. краве масло;
200 гр. орехи.

 Всичко спазих по рецептата на Зори, с тази разлика, че тестото пое малко повече брашно. И явно съм заблеяна, вместо готварска сметана, използвах сладкарска.



    В купа смесих брашното и захарта. Добавих нарязаното масло и омесих с ръка. След това добавих жълтъка и млякото. В този момент установих нуждата на още брашно. Изключително лесно за омесване тесто. Направо последния месец голямо месене падна, на пук на не особената ми любов към тестата.
   След омесването го оставих да си почине в хладилника за около половин час. Идеално време за ровене из чуждите кулинарни блогове :)
   След това оформих тестото по дъното на тавичката, не съм го разточвала. С пръсти повдигнах ръбчето, за да се образува бордюрче. Пече се десетина минути в предварително загрята фурна, на 190 градуса. Използвах трика с боба, за да не се надуе, но и предварително набоцках тестото.

     След което се залових с карамелената смес. В тигана слагам захарта и веднага след като се карамелизира, махам от котлона и добавям маслото. Разбърквам добре, добавям сметаната и слагам отново на котлона. Бързичко се сгъсти, пък как ухаеше... Добавям орехите, разбърквам за последно и изливам върху изпечения блат. Запичам за 5 минути и потривам доволно ръце за бързия вкусен десерт.
Нямаше нищо постно в него, но още по-доволно си го хапнахме на Бъдни вечер :)


И поредната доза украсени меденки.

Весела Коледа!

2 коментара:

  1. Честита Нова 2013 година, Плами!
    Нека бъде по-успешна и благодатна!
    Да е мирна и плодородна!
    Пожелавам да сте здрави и щастливи,да имате сили и възможности да осъществявате мечтите си!
    Нека късметът,надеждата,любовта и доброто бъдат винаги с вас!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Еликсирче! Бъди все такава неуморна кулинарна фурия :)Да сме здрави, всичко друго ще се подреди :)

    ОтговорИзтриване