вторник, 11 декември 2012 г.

Шоколадов кейк със сметана

Шоколадът не е сред любимите ми десерти, признавам. Рядко се случва да изям и едно парченце, докато съпругът ми има навика да опустошава за отрицателно време цяла опаковка. Както всяка година обаче Рождения ден на детето се празнува на няколко етапа. След съботното тържество обаче бях на прага на силите си, торта не исках и да погледна. Реших, че ще почерпим с нешо бързо, защо не шоколадово и апетитно. Доста американски сайта разгледах за традиционните им шоколадови кейкове, но нищо конкретно не ме грабна. Та съчетах от прочетените рецепти нещо по мой вкус, с наличните продукти. Другото хубаво на моята импровизация е, че намерих начин да си пласирам останал блат. Следващият път съм решила да опитам с кроасани или козунак :D
Готов за сервиране

Продукти:
2 яйца;
2 с.л. брашно;
500 мл готварска сметана;
2 опаковки млечен шоколад;
2 с.л. какао;
1 изостанал и леко поизсъхнал блат.

Яйцата се разбиват с брашното, какаото и сметаната. Слагам получената смес на на водна баня и натрошавам вътре шоколадът. След като леко започна да ври и да се сгъстява, я смъкнах от котлона. Блатът го натроших и го притиснах хубаво по дъното на тавичката, като оформих леко бордюрче, като по Американски :)

Залях натрошения блат и запекох във фурната за около половин час на 180 градуса. Не мога да ви опиша ароматът, който се разнесе, шоколадово ухание.

Задължително охладих хубаво в хладилник, понеже самата сърцевина на кейка е леко кремообразна и друсаща се. След охлаждане става идеално за разрязване и сервиране. Задължително се гарнира със сметана, още по-вкусно и ароматно се получава.

Съжалявам за неприятните снимки, снимани са с телефона. Имам ужасния навик да забравям апарата при всеки по-важен момент. И все пак добър апетит :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар