неделя, 6 януари 2013 г.

Крокодил в годината на Змията!

 
Да ни е честита новата 2013 г. Пристъпвам смело, с надежда, че ще е хубава, не толкова изтощителна, изпълнена обаче с позитивни емоции. Тайничко си вярвам, че всяка следваща година ще е по-добра от предходната, че с всяка година ставаме по-силни, за да се справяме с предизвикателствата, че здравето, щастието и късмета ще бъдат наши верни спътници! Като малка с досада отвръщах на поздрава "Пожелавам ти много здраве". Смятах го за тривиално и по-скоро като поздрав, когато не знаеш какво точно да пожелаеш. Сега обаче знам, че няма нищо по-важно от това, здравето е в основата на всичко!
  На всички го пожелавам, всичко на куп от гореспоменатото!!
И така публикация номер 1 за 2013 г. - нищо не съм готвила, нямам нищо за споделяне, толкова разтропано изпратих старата година, а всъщност си седя с ръцете в джобовете :D На 31.12.12 сготвих света. То не бяха салати, предястия, хапки, които омекнаха и всичките заминаха на боклука, 4 вида основни ястия с 3 вида меса, десерт....лудница. Имах прекрасна помагачка, разсеяна фотографка и сега чакам с нетърпение снимките, за да видят творенията ни бял свят :)
За това реших, че трябва да драсна някой ред, макар и с нещо старо. Въпросният Кроки. Тъкмо повод да си припомня за него и отново да го включа в иначе скучното ни седмично меню :)
Сигурна съм, че всички са чували за него, а всъщност цялото ми вдъхновение дойде от тази тема.  Обобщавам на бързо нужните продукти, тъй като нищо не съм променяла по рецептата. А самото тесто пък се оказа страхотно за всякакви други мекици, основа за пица и малки питки (това в редките случаи, когато меся :) )
нужни продукти за тестото:
500 гр. брашно
250 мл. прясно мляко
2 с.л. олио
кубче мая
1 яйце
щипка сол и щипка захар

1 жълтък за намазване

Тестото ясно, лесно и бързо за замесване. Плънката пък е въпрос на вкус и дори бих казал повод да изчистя хладилника. Но най-апетитно става с кайма.

плънка:
250 гр. кайма
глава лук
царевица
кашкавал
кисели краставички, гъби
доматено пюре
подправки
Зеленоок красавец

Нарязаният лук задушавам за кратко в гореща мазнина. Прибавям каймата, позапържвам още малко и обърквам с гъбките или киселите краставички (с всичко на куп е твърде вероятно да стане доста тежичко) и доматеното пюре, слагам и малко чубрица, сол и чер пипер на вкус. Става същинска манджа.
Разточвам тестото, като се старая да се получи правоъгълник. Оформянето дори не знам как да го обясня, режа на двете дълги страни успоредни наклонени линии (хахаха добре се получи), като оставя достатъчно място за плънката. Слагам плънката, добавям и половин консерва царевица, настъргвам и кашкавал и преплитам лентите отгоре. Оставаа само дооформянето - замазва се с 1 жълтък, оформям крачета от предварително заделено тесто, подгъвам муцунката и слагам 2 маслинки за очи.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса. Кога е готов -  когато тръгне да бяга от фурната, стане дебел и позачервен. Огромен става крайният вариант :)

Ето и един вариант с многолистно тесто. Явно кьорав, мязащ по-скоро на някакъв недоразвит родственик на крокодила. Но вкусен :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар