петък, 21 декември 2012 г.

Коледно настроение

Работната седмица свърши. Приключих и с работната година! От два месеца планирах, прелиствах и преписвах рецепти, правих списъци с идеи и продукти. Твърдо бях решила, че ще си правя коледно отброяване от 1-ви декември до Коледа. Е, планирането беше напразно, списъците си седят, пазя си ги, но нито една от рецептите не пробвах. Нямаше време. Толкова се бях навила, че дори и скапана от работа, вечер ще се забавлявам в кухнята.
След като мина 1-ви, 5-ти, 10-ти и т.н. реших, че трябва да направя нещо, за да ми се пораздвижи ентусиазма. И понеже нямаше време за експерименти, заложих на сигурното - бонбони, шоколадки, меденки, изпитани или от сигурен източник.

И така, представям ви моята колекция Коледа 2012 :)

В началото на седмицата започнах с меденките. След като преди две седмици си направих тесто в машината за хляб и го изхвърлих, понеже за нищо не ставаше, се примирих, че ще трябва да меся. Има няколко неща, които не обичам, просто ми е неприятно и обикновено е голяма вътрешна борба, докато се навия да го направя. Едното е да бутам тесто :D Това мекици, питки, нещо с месене рядко "стъпва" в кухнята ми. Но Коледа е все пак, трябва да се стегна, нали така!

Рецептата е лесна, взета на заем (източника ще си я познае :* ), признавам, не ми отне много време, за да се получи страхотно тесто. Дори не ми беше неприятно да го меся.


Меденки:
2 с.л. течен мед;
2 яйца;
1 ч.ч. захар;
3/4 ч.ч. олио;
1 ч.л. сода;
1/2 пак. канела;
брашно, колкото поеме.



Замесва се тесто в тази последователност. Брашното се сипва постепенно, докато се замеси хубаво и гладко тесто. Както казах, бързо се получи меко и ароматно тесто. После се започна с рязане с формички и изпичане на тава след тава. Пекат се на предварително загрята фурна, за около десетина минути на 180 градуса. Меденките са леко хрупкави, но безумно топящи се в устата!


Декорацията е с бяло захарно тесто и захарни дражета.


Хипер-шоколадови бонбони с портокалов конфитюр
Тези бонбони бяха пълна импровизация, но изключително успешен опит.
2 вафли Хипер;
1 шепа бадеми;
познатия портокалов конфитюр;
течна сметана, за да се получи тестява смес;

Вафлите се смилат в блендера, добавих бадемита и портокаловия конфитюр, размесих добре и добавих на око сметаната. Трябва да се получи смес, подходяща за оформяне на топчета. Тук вече е мацаница, но пък каква вкусна мацаница е :D

Бонбоните са декорирани с пудра захар, карамелизиран кокос, шоколад и захарни дражета.



Шоколадките пък са любимите ни мързеливи бонбони. Лесни са за правене, не отнемат време и при наличие на повече ядки, бонбонки, стафиди, сушени плодове, могат да се получат големи красоти.

2 опаковки млечен шоколад;
шоколадови дражета, захарни дражета, сушени плодове и въобще каквото ви хрумне, за декорацията им

Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня. След това с лъжица грибвам от шоколада и оформям кръг върху пекарска хартия. Украсяват се докато не се е стегнал шоколадът. Нужнно им е малко време, за да се охладят в хладилника и могат да бъдат изконсумирани на мига :)


Преставям ви и миналогодишните сладкотии. Признавам, тогава им отделих в пъти повече време, имах повече желание и съответно бях по-производителна :)



По ред на номерата: в ляво - Арменски сладки, в средата горе - домашни Фереро Роше, в средата долу - ванилени кравайчета, в дясно - захаросани портокалови корички.



И накъде, без любимите Рафаело!

2 коментара: