събота, 2 август 2014 г.

Бърза бисквитена торта с маскарпоне

На 01.08 имахме годишнина от сватбата. Решихме, че няма да се извеждаме, а ще творя вкъщи. Е, с едно хленчещо пълзящо-ходещо човече едва ли скоро ще повторя тази луда гимнастика, но повода си заслужаваше. :)
Тази торта има предистория, отново свързана с гореспоменатото човече :) За рождения ден ма мъжа ми, ноември миналата година, реших, че между коликите и кърменето няма да имам време за торта, а ще правя индивидуални десерти. Такова лудо бързане беше, Той подрежда маса, Бебе реве в количката, Аз с крак люлея количката, със свободните си ръце приготвям десерта :) Честно да си призная, не помня в този момент голямата ни дъщеря къде е била, явно е кротувала в някой ъгъл, за да не пречи на малката лудница :)
Всички очакваха торта, но и така им хареса. Аз пък реших с времето да я видоизменя, яли сме с лъжижа от купата, в чашки, а сега и на мини-тортички :)



Нужни продукти:
1 пакет бисквити, с вкус, без вкус, каквито предпочитате
500 гр. маскарпоне
1 оп. подсладено кондензирано мляко (напоследък все по-трудно го намирам, последно от Берьозка)
шепа орехи
2 ч.л. желатин



Миксер не използвам, всичко бъркам и троша на ръка в дълбока купа. Маскарпонето и кондензираното мляко се разбива до гладка и еднородна смес, натрошавам бисквитите и отново разбърквам. В чашка изсипвам желатина и 2 ч.л. студена вода, за да набъбне. Аз си разтварям желатина в микровълновата за секунди, но може и на водна баня. След като се разтвори добре желатина, се добавя към сместа и се доразбърква. Накрая добавям натрошените на ръка орехи. В малки купички слагам по дъното и стените домакинско фолио, изсипвам от сместа и оставям в хладилника. Необходимо е да постои поне 5-6 часа. Количеството желатин е колкото да се стегне десерта, но не и да е като панакота например. Ако желаете по-твърд десерт, количеството му трябва да се увеличи.

Между другото кремът съм го ползвала за торти, с ванилия, ромова есенция, портокалови корички и т.н. Остана си любим и за класическите торти :)



Вече се оглеждам за друг подобен десерт. След като години наред ядяхме само Банофи пай, сега вече близо година тази тортичка с маскарпоне, е време да измисля нещо сходно на вкус, че на мен лично взе да ми обръзва :) Но пък мъжа ми е толкова труден с десертите, че само тортичката и шоколадът уважава :/

7 коментара:

  1. Честита годишнина, миличка! Живи и здрави да сте и щастлив семеен живот ви желая! Черпя се с тортичка, много вкусно изглежда. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Пламенче, както и да я поднесеш, все ще е вкусна, сигурна съм! Да ви е честит празникът и горчиво/сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, тортичката звучи обещаващо, чудно, сладко изкушение! И поводът си го бива, да ви е честита годишнината :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви! Да ви се връщат пожеланията и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  5. Плами, честита годишнина! Бъдете здрави и се обичайте!
    А сладката лудница, която описваш сигурно е най-сладката! Нямам търпение да я изпитам :)
    Тортичките са прекрасни - с любими мои продукти!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с едно, все ми е било лудница :) Сега просто е още по-забавно и динамично! Но обикновено гледам да ги разтикам на някъде или поне едното да пратя на бабата :P Поздрави и от нашата малка лудница :)

      Изтриване