неделя, 26 август 2012 г.

И отново за карамелът с любов - Мъфини с домашно Дулсе де лече
Строени и готови за изяждане!

Няма по-голяма вкусотия за едно дете от малките, сочни кексчета, с така звучното име Мъфини :)  А когато се добави и кондензирано мляко, стават още по-вкусни и любими. Вкъщи обичаме карамел, в кексове, торти, десерти, сладолед, ако има как навсякъде бих сложила от карамелизираното кондензирано мляко. Уникално допълва вкуса на десертите.

продукти:
250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
захар на око
2 яйца
1 оп. кисело мляко
щипка сол, 1 ванилия и кафена чашка олио
домашно Дулсе де лече

За тази рецепта миксер не трябва. Не са нужни и много усилия. Яйцата, киселото мляко и олито разбивам леко с вилица. В отделна купа смесвам пресятото брашно с бакпулвера, добавям захарта, ванилията и солта. Постепенно прибавям сухите съставки към течните, докато се получи гладка хомогенна смес. Не трябва да е прекалено гъста, но не и течна като за палачинки. Ако преценя, че гъсто, добавям още малко кисело мляко. А пък ако е прекалено рядка сместа - брашно.

За домашното Дулсе де лече има много вариации. За мен най-лесната е следната: консерва подсладено кондензирано мляко изсипвам в малка тенджерка. Варя на водна баня на силен огън (препоръчва се на бавен, за да не загори). Аз обачем съм нетърпелива и обичам всичко да се случва бързо. За това варя на силен огън, но бъркам непрекъснато. Обичам да се образуват леки загорели парцалчета, които за мен са си точно вкусен карамел. Нямат загорял вкус, а наситен сладък. Не отнема много време. За по малко от десетина минути е готово. Ако искам да се сгъсти много, малко преди да сваля от котлона, добавям в ч.л. краве масло. В случа с мъфините не е необходимо.
В тава с гнезда зареждам по една хартиена кошничка. Сипвам почти до половината от сместа. Добавям по 1 ч.л. от Дулсе де лечето, като се старая леко да потъне с сместа.

Карамелена фантазия
Пека на умерена фурна, докато се запекат хубаво. Избягвам отварянето на фурната, защото бързо губят чара си :))


Няма коментари:

Публикуване на коментар