неделя, 26 август 2012 г.

С дъх на канела и много карамел

  Има рецепти, които отлежават дълго време в компютъра или тефтера, докато се наканите да ги направите. Така се случи и с Банофи пая. Все си търсех повод, все ми се струваше, че няма да се хареса този десерт. Обаче се оказа, че една голяма тава е идеална за иначе необичащия ми сладко мъж :)
  Много рецепти за тази вкусотия можете да срещнете. С времето стигнах до една конкретна. Не знам до колко се доближава до оригинала, може накрая дори да ядем само бананите с дулсе де лече-то, но пак ще е велик десерт!

продукти:
1 и 1/2 опаковка бисквити
лешници - около шепа
100 гр. разтопено краве масло
канела за аромат

1 опаковка Дулсе де лече или Сгущенка (аз залагам на Сгущенката, а още по-вкусно става с 2 опаковки)
400 гр. сладкарска сметана
4-5 банана, нарязани на кръгчета

какао или нес кафе за поръсване

Бисквитите се натрошават с лешниците. Аз слагам всичко в блендера и след секунди е прилично надробено. Добавям и кравето масло. Ако блендерът види зор, дообърквам всичко на ръка. Слагам и канелата. Разстилам бисквитен блат и добре притискам по стените, да се образува бордюр.
Върху бискитките разстилам ароматната карамелизирана смес и нареждам нарязаните банани.
Разбивам на гъст сняг сметаната и покривам всичко. Оставям да отлежи поне час-два, за да се стегне. Украсата може да е с нес кафе, може с натрошен шоколад, или натурално какао. Каквото и да сложите отгоре, няма да сбъркате :)

Мини Банофи пай - малко по различен начин на приготвяне











Ииии разрезът. Неустоима гледка, нали!

Няма коментари:

Публикуване на коментар