събота, 25 август 2012 г.

Следващо предизвикателство - Сирни Заговезни, или да посрещаш кумове!

Всичко се случи през далечната 2010 г :) Нашите кумове не са двойка, но си имат своите половинки и съответно събиранията ни са весели и доста колоритни!

На Сирни Заговезни май се ходеше на гости на кумовете, при нас това няма как да се случи. За това реших, че ще се правя на гостоприемна домакиня, ще готвя, ще се потя в кухнята, но трябва обезателно да блесна!

Меню за шестима:
салата Слънчоглед;
Пилешки хапки с гъби и сметана
Чийз кейк в чашка

Салата Слънчоглед 

Исках да е лесно, вкусно, но и с по-различен вид. Харесах рецептата, защото има всичко необходимо за една вкусна разядка - чипс, майонеза, нещо месесто, нещо зеленчуково. Идеята за салатата, както и тази, за Чийз кейка, са взети от тук.

Необходими продукти: можете да сложите каквото пожелаете, по ваш вкус.
Аз заложих на задушени гъби, царевица, свинско пушено филе, сварени яйца и майонеза с малко кисело мляко. Няма какво да обяснявам в подробности за самото приготовление. След всеки продукт, слагам майонезения сос. Не прекалявайте с майонезата, доста тежичка храна ще се получи. Оформих редената салата в 6 чинийки, най-отгоре натроших жълтък, сложих разполовени маслинки и доукрасих с чипс.

Пилешки хапки с гъби сметана
Отново лесна и вкусна рецепта.

Необходими продукти:
Бяло пилешко филе - използвах близо 2 кг.
Гъби - пресни, но и от консерва вършат работа
Готварска сметана - опаковка от 500 мл.
Настърган кашкавал - 200 гр.
Соев сос, сол и подправки по избор

Нарязвам месото на тънки лентички. Слагам го в предварително сгорещена мазнина. След като се позапържи хубаво, добавям соевия сос и гъбите. Накрая добавям сметаната, подправките и солта, ако не се е осолило достатъчно то соевия сос.
Прехвърлям всичко в тавичка, настъргвам кашкавала и го запичам съвсем леко във фурната.
снимка нямам, всеки път различен вид има :D

Чийзкейк в чашка

Необходими продукти:
бисквити - използвах една опаковка с масло и една опаковка какаови
150 гр. краве масло
1 ч.л. канела, 1 пакетче ванилия
400 гр. крема сирене
100 гр. заквасена сметана
мед, докато го докарам до предпочитания вкус
сладко по избор

Бисквитите се натровашат и се смесват с разтопеното масло и ванилията. В 6 чашки разпределям сместа и хубаво притискам по дъното.
Крема сиренето, сметаната и меда се разбиват до гладка консистенция. Разпределям отново върху бисквитената платка. Отгоре украсявам с ягодов конфитюр (или друг).


Няма коментари:

Публикуване на коментар