сряда, 19 септември 2012 г.

Конфитюр от портокали, или да ти замирише на Коледа от сега

Не знам за вас, но от малка знам, че портокалите миришат на Коледа. Все такава асоциация правя. И днес, когато всичко замириса на портокали, си представих снега, елхата, подаръците и трепетното им отваряне...ееех размечтах се!
И понеже есента не ми е любим сезон, действа ми подтискащо, реших, че е редно да направя нещо, поне да си сгрея душата.

От 3 дни разглеждам и избирам рецепта за конфитюр от портокали. Накрая реших, че няма грешна или най-вярна рецепта. За това...по познатия начин - както искам, както мога.

Нужни продукти:
4 портокала (1 за да може детето да го чопли и яде и да не пречи :) ), т.е. за рецептата 3!;
1 ч.ч. захар;
половин литър вода;

Измих портокалите с четка и ги обелих ги с белачката за картофи. Коричките сложих във вода, след като кипнат, ги изплаквам и сменям водата. Така 3 пъти. През това време изчиствам бялата част портокалите и нарязвам на ситно плодовата част. 1 от портокалите изцедих отделно. Но остатъка също нарязах към останалата част. След като смених водата за последно, извадих коричките и ги нарязах на ситно. Сложих захарта и водата. в тенджерата и след като се разтопи захарта, добавих коричките, изцедения 1 портокал и нарязания плод. До тук беше със заигравката. От тук нататък си беше разбъркване от време на време, докато се сгъсти сместа и не започна леко да се точи - горе долу около час. Аз не го сгъстих много, предпочитам го по-втечнен.

Уникално ухае, от сега знам какви подаръци да направя на близките си за Коледа :)

3 коментара:

  1. Ммм, звучи вкусно! Направи повече, ще дойдем да го опитаме. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Плами, а тия 3 портокала за едно такова бурканче ли са? Колко излиза като количество?

    ОтговорИзтриване
  3. 1 цяло бурканче излезе и мъничко за доизяждане. :)
    Маги, сега ще ги пробвам с мъфини. Но заповядайте, черпя :) Пък ако искаш, изчакай до Коледа, планирам голямо производство в консервната фабрика :)

    ОтговорИзтриване