вторник, 18 септември 2012 г.

Ребърца на барбекю сред природата и кифлички, които и Карлсон няма да познае

 Обичам да съм сред природата, да чувам птичките, шумоленето на листата, а пък ако има и превъзходна гледка пред мен, си почивам още повече,

 А какво върви най-много с почивка сред природата, освен барбекю. Вече мога да се похваля, че подготовката и изпичането на апетитните месца, е изцяло мое занимание. До сега, аз се мятах на шезлонга, а мъжете се залавяха с пушилката и приготвянето на барбекюто. Но този път установих, че си има чар и в това занимание и не е никак неприятно да си опушен и "вмирисан" на вкусно.

За марината на ребърцата ще се нужни:
1 кг ребърца;
3 с.л. соев сос
1 с.л. мед;
подправка за барбекю;
върви и с горчица, но не посмях заради детето;

Всичко се обърква в дълбока купа. Ребърцата се нарязват на порции, измиват се и се объркват в сместа. Хубаво е да поседят поне час, за да се овкусят. А при изпичане, меда се карамелизира и придава много приятен вкус.

Маринатата на зеленчуците беше същата, единствено чушките не мариновах, тях допълнително се наложи да ги пека. Но сложих моркови, гъби и много лук. Допълнително слжожих ситно нарязан магданоз.

Мъжете се включиха единствено със запалването на барбекюто. Месцата се изпичат бързо и лесно, досадното е, когато започнат да се навъртат около теб котки :)

След това остава да се полее обилно с бира!

На следващия ден реших да не седя отново със скръстени ръце, а да потърся рецепта за нещо вкусно, но сладко. От много време се канех на кифличките на Карлсон. Но все пак сме на село, нямаше всички продукти и след дълго умуване, реших да ги приготвя с наличните такива :)
Рецептата, по която се водих, е ето тази, с малки промени.

Нужни продукти:
3/4 прясно мляко, леко топло;
1 яйце;
2 суп.л. масло;
2 и 1/4 пресято брашно;
1/4 ч.ч. захар;
1 и 1/2 ч.л. мая (ползвах жива мая, 1/3 от кубчето);

Всичко се омесва в тази последователност. Аз използвах машина за хляб. След като се замеси, се оставя покрито за няколко минути.

През това време се забърква:
1/2 ч.ч. кафява захар (нямах такава, използвах обикновена);
2ч.л. канела (наблегнах на нея и сложих допълнително още една лъжичка);
3с.л. меко масло;

Тестото се разточва....само че нямах точилка. Наложи се да го разтеглям с ръце, колкото можах. След това хубаво се намазва с канелената смес, навива се на руло и се реже през 1 см. Готовите  рулца се нареждат в намаслена тавичка на достатъчно разстояние, за да втасат. Отнема около 45-50 мин. Аз включих даже фурната на 30 градуса, защото си беше хладно на село. После се пекат на предварително загрята фурна. В рецептата пише 175 градуса, при мен е невъзможно да я отмеря тази температура.

Охлаждат се и след което се намазват със следната смес:
2 ч.ч. пудра захар (отново нямах такава и използвах обикновена);
ванилия (също нямах);
4с.л. гореща вода.
Т.е. сложих няколко лъжици кристална захар с малко вода. Разбърках и преди да са се охладили, намазах обилно рулцата. Захарта се стопи и сиропира много приятно рулцата. Предполагам, че с пудрата захар е още по-вкусно, за това и ще има втора серия :)

А през останалото време се наслаждавах на ето това. Така да не ми се тръгваше....


Няма коментари:

Публикуване на коментар