петък, 10 октомври 2014 г.

Свежо лято 2014 - още морско и горско и един невероятен прасковен пай

Това лято определено мина под надслов "нетрадиционни почивки". Посетихме все места, за които отзивите бяха негативни, а по някаква чиста случайност може би, си починахме невероятно, беше прекрасно, заредихме се максинално с позитивни емоции и на пук на шантавото липсващо лято, хващахме горещи дни :)

Последното ни моренце за сезона на Камчия. 
Дете да си, безгрижно, щуро и весело!

Вече е октомври месец, а аз все така съм на лятна вълна. Не за друго, а защото публикациите отлежават отдавна, наслаждаваме се на все още приятното време и не се задържаме много вкъщи, а и имам един брой, който все ми виси по краката и е трудно да върша нещо друго :)

Този прасковен пай чака още от 15 септември. Вкъщи този ден се е отбелязвал винаги, не само когато бяхме ученици с брат ми, а защото си е празник и на майка ми, която е учителка.

А в този ден конкретно мама щеше да ни идва на гости и реших, че повода си заслужава нещо вкусно, но пък напомнящи за отминаващо лятно :)

Рецептата е адаптирана по рецепта на Дейвид Лебовиц.
Обърнат прасковен пай:
нужни продукти:
3 ч.л. краве масло
3/4 ч.ч. кафява захар
3-4 големи и добре озрели праскови, почистени и нарязани на колелца

На заден фон наднича помагачката :D
8 с.л. краве масло, меко
3/4 ч.ч. захар
2 яйца на стайна температура
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч,ч. брашно
ванилия
бакпулвер
щипка сол

Кравето масло се разтапя на тиган заедно с кафявата захар, докато се образува карамелен сос. Още горещ, се изсипва с тавичка, подреждат се нарязаните праскови и се оставя настрана.

За кейка - маслото се разбива със захарта. Добавя се ванилията и едно по едно яйцата. В отделна купа се смесват брашното, солта и бакпулвера. Тази суха смес се добавя постепенно към мократа на няколко части. Накрая се прибавя млякото и се разбива всичко до еднородна смес. Излива се върху наредените праскови и се пече за около 40-50 минути на 180 градуса.



Добре е да се охлади за двайсетина минути, за да поеме хубаво от карамелената подложка. Обръща се и се изяжда :D

3 коментара:

  1. Ама наистина чудно лято сте си имали, Пламенка! А паят е така карамелено сочен, чуден!
    Усмивки от мен. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Лятото и аз трудно го пускам, колкото и да обичам всички сезони:))) Прекрасно лято е било, пожелавам ви и есента да ви носи приятни емоции. Страхотен пай. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, момичета. Наистина не искам да си тръгва лятото, болезнено привързана съм към него и към всички благинки, които носи. А в комбинация с майчинството и факта, че се съобразяваме само с на мъжа ми отпуските, се получиха великолепни пътувания, разходки и почивки. Как да искам да е студено :)

    ОтговорИзтриване