събота, 14 декември 2013 г.

Разни дреболийки-вкусотийки

Скоро отпразнувах с близки приятелки 40-те дни на малкото ни момиче. Направихме се прекрасно и сладко женско парти, на което център на внимание беше най-голямата дама - бебе Роси :) Получи прекрасни подаръци, чудни рокли и един, в който няма как да не се влюби човек. Благодаря ти, Маги!

През изминалите дни бях плътно с бебето. За това трябваше много добре да подбера лесни, вкусни рецепти, които да не изискват много внимание и време. Ето го и крайния резултат!

Канелени рулца от многолистно тесто:
1 опаковка многолистно тесто, отпуснато, меко, на стайна температура;
2 с.л. безсолно краве масло на стайна температура;
1/4 ч.чаша захар;
1/4 ч.чаша кафява захар;
канела;

 

 Тестото се разстила, намазва се с кравето масло, поръсва се с захарта и канелата и се реже на ленти - по около 2 см. Всяка лента се навива на руло. Гнездата на форма за мъфини се намазват с малко краве масло, поръсва се с кафява захар, слага се по 1 орех и се поставя по 1 руло. Леко се притискат, за да заемат формата на гнездото и да поеме захарта и ореха. Пече се на предварително загрята фурна на 180 градуса. Охлаждат се добре, преди да се извадят от гнездата. А най-добре е след изпичане, тавичката да се обърне, докато изстиват рулцата.

Карамелени осуканици от многолистно тесто:
1/2 опаковка многолистно тесто
1/2 опаковка дулсе де лече


Тестото се разстила и се намазва с карамела. Разрязва се през средата по широчина самия лист, след което се правят по дължина ленти с големина около 1,5 см. Осукват се и се скепят краищата им. Голяма и вкусна мацаница, точно да си оближеш после пръстите с кеф. Подреждат се в тавичка, застлана с хартия за печене и се пече на 200 градуса, за около 20 минути. Бързо стават, важното е да не се препичат, защото после карамелът ще нагарча.

Мъфини с мандаринки:
225 гр, краве масло на стайна температура;
225 гр. пудра захар;
225 гр. брашно;
2 ч.л. бакпулвер;
4 големи яйца;
ситно настъргана кора на мандарина;
по 1/2 ч.л. кафява захар за всяко гнездо;
24 парчета мандарини;


Маслото се разбърква със захарта, първо на бавна степен, постепенно се усилва скоростта. Добавят се едно по едно яйцата, кората от мандарините и се доразбиват до хомогенизиране. Брашното и бакпулвера се пресяват заедно и постепенно се добавят към течната смес. Във всяко гнездо в тавата за мъфини се слага по 1/2 лъжичка кафява захар. Може да се сложи и колелце мандарина, аз предпочетох по 2 парченца - по-лесно е, а и не цапа толкова. С лъжица за сладолед се разпределя сместа по гнездаата. Точно за 12 мъфини стигна. Пече се за 20-25 минути на около 180 градуса.




3 коментара:

  1. Да ти е жива и здрава, и двете ти съкровища да са здравички, Плами, защото това е най-важно. А почерпката ти е страхотна, браво за усърдието. :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Жива и здрава да е тази прекрасна госпожица! Всички да сте живи и здрави и да се наслаждавате на щастливите мигове заедно! Страхотна почерпка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви. Толкова да ми липсва кухнята и хобито :)

    ОтговорИзтриване