сряда, 28 август 2013 г.

Мъфини със сирене

Рядко правя солени мъфини. Защото и никога не са се надували и не са ставали пухкави както сладките. Но този път трябваше бързо да реша каква закуска да измисля за една малка разходка с щерката и племенника до моето село. Тръгнах от палачинки, през гофрети, та чак до солен кекс. В крайна сметка реших, че ще експериментирам и ще направя солените мъфини. Те пък се оказаха вкусни и дори се харесаха от децата :D



Мъфини със сирене:
1 ч.ч. кисело мляко;
1 ч.л. сода бикарбонат;
200 гр. сирене;
2 чйца;
1 ч.ч. брашно
7 с.л. олио

Това в ляво прилича на пиленце, показало глава от гнездото :)

Содата и киселото мляко се смесват, за да шупне млякото. Очудващо този път ми се получи много бурна реакция, трябваше бързо да пресипя сместа в друг съд, защото взе да прелива :D Разбивам яйцата, към тях добавям олиото и брашното, разбивам добре и прибавям шупналото мляко. Накрая добавям и сиренето и дообърквам на ръка. Разсипвам по гнездата и пека на 180 градуса. Време не мога да кажа категорично, че фурната е със собствено мнение. Но ползвам добрата стара практика - клечката за зъби.
Излязоха точно за 12 мъфина, с доста добре напълнени гнезда, които при изпичането изкочиха от формичките и придобиха причудливи форми :) Но пък бяха тоооолкова вкусни и бухнали :)



2 коментара:

  1. Най-важното е, че си доволна и децата са ги харесали. Изглеждат чудесно, Плами!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, Гери. Само следващия път ще гледам визията да им докарам. Че са леко уродливи така :P Поздрави и на теб :)

    ОтговорИзтриване