неделя, 17 февруари 2013 г.

Домашно руло с чийз крем

Няколко пъти писах заглавието и го трих. И доста се чудих дали да напиша "лесно" руло, е отказах се :)
На вид нищо сложно, но мен си ме е страх от печивата. Да не говорим, че имам неприятен опит с домашните рула. Да ме пита човек за какво се захванах...
От цялата работа печенето обаче се оказа най-лесната част, нищо кой знае какво, обаче глупавия крем ми изигра подъл номер.
Първо ще започна от това, че от съвсем скоро съм "потребител" на кокосовото мляко. До вчера всъщност не знаех какъв е вкуса на това чудо. О, то било вкуууусно! А как върви със смутита, невероятно е. Но за тях друг път :)


И така, вчера и днес падна голямо правене на смутита и остана 2/3 от кутийката с кокосово мляко. Типично в мой стил, каквото видя, си мисля, че така трябва да е. Леко бях изумена от вида на млякото, дори мъжо го нарече стиропор :P Гледам го аз такова гъсто и решавам, че ако го комбинирам с крема сирене и малко мед ще се получи вкусен крем. Каква ми беше изненадата, когато бръкнах по-настоятелно с лъжицата. Каза пльок и цялата се залях с кокосовата течност. Идиот, ама пълен! Всичко оплесках. Как да е, след 5 минутно коленичене на пода с парцал в ръка, преминах към великата ми идея за крем. Изсипах остатъка от това водно нещо, прибавих крема сиренето и меда и запонах с разбиването. Премина през полу течна смес, посгъсти се малко и в следващия миг се пресече. УЖАСНО изглеждаше, два пъти ядено! На вкус също не ми допанда и замина в кенефа. До тук беше идеята ми за руло с кокосов крем.
ПЛАН Б, винаги трябва да има такъв.


Домашно Руло с чийз крем и портокалов конфитюр

За рулото:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
няколко супени лъжици студена вода
1 равна ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. захар
1 ампула ромова есенция - 1/2 за рулото и 1/2 за крема
ванилия

Всичко се обърква и се изсипва в намаслена тавичка. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 градуса. Доста бързичко се изпича, все пак трябва да е меко рулото, ако се изпече повече, ще се напука при навиването.

Докато се печеше, аз все още не се бях сблъскала с хвърчащото кокосово мляко.
След като се изпече блатът, се навива с помощта на пекарска хартия и кърпа и се оставя настрани.

За чийз крема:
1 оп. крема сирене
1 малка оп. сладкарска сметана
4 ч.л. портокалов конфитюр


Сметаната и крема сиренето се разбиват до гладка консистенция, добавя се ромовата есенция. След което развивам рулото, намазвам със сместа, мацвам на места от конфитюра, завивам отново и прибирам в хладилника да отлежава.

Крайният резултат си заслужаваше. Много вкусно се получи, може би трябва да постои още малко, за да омекне самото руло, но добре се съчетават вкусовете на портокал, чийз крем и ромова есенция.


Добър апетит и успешна и сладка седмица!

5 коментара:

  1. Сладка да е и твоята седмица! Рулото е великолепно, ще чакаме и смутитата :)!

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси Кате! На смутита ще отделя специално внимание :)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно руло! Изглежда много, много вкусно!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се, че откривам още едно интересно местенце. Много вкусно руло, Плами, аз също имам малко притеснения с направата на този десерт. Но е важно, че имаш план "Б", същото важи и за живота.
    Поздрави и хубав ден! Ще минавам и при теб честичко. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря момичета! Гери, това местенце хвана паяжина, но обещавам скоро да отбележа завръщането си подобаващо и да разкажа за "липсата" ми :)

    ОтговорИзтриване