неделя, 10 февруари 2013 г.

Шоколадово предложение за неделна следобедна закуска

Неделя, дъжд, мързел, Кунг Фу Панда 2 и какво още е нужно за пълен душевен мир :) Гофретииии разбира се, и то какви! С Нутела и банани. Ухааааа.

Нужни продукти:
1/2 кофичка кисело мялко;
2 яйца;
1 к.л. сода бикарбонат
щипка сол и щипка захар
брашно, колкото поеме

банани на резени
течен шоколад



Още като си купихме гофретника, бях изровила един тон рецепти, коя от коя по-сложна. То първо белтъка, после млякото, ама брашното отделно, после жълтъците....бла-бла. Сигурно е вкусно, ама хич не обичам сложните рецепти. Пък и все пак е неделя, трябва да е мързеливо, спокойно и лесно :) Пък и първият ми опит с изровена рецепта беше ужасен - счупих си миксера, заради кошмарно гъстата смес, която се получи. За това пък после експериментирах със съставки на око, на 2-3-я път ми се получи перфектната лесна и вкусна рецепта за гофретки.
Та! Разбивам яйцата на лека степен, за да не станат много разпенени и въздушни. Добавям постепенно киселото мляко, щипката сол и захар и след като се разбие добре, започвам да добавям постепенно брашнното. Имам си предварително пресято брашно и преди да започна добавянето му, си отделям поне една чаша, в която да объркам содата. Наистина точното количество на брашното не мога да кажа, трябва да се получи гъста смес, която трудно се плъзга по черпака.
Олио не ползвам в рецептата. Само използвам краве масло за намазването на гофретника. И толкова, само еднократно, повече мазнина не е нужна.

Дори гофретата се усмихна на шоколадът и бананите :)

По количеството на съставките, може да се предположи, че става въпрос за малка доза - излизат 4 гофрети, но са ни напълно достатъчни да следобедна закуска.

Добър апетит и спокойна неделна вечер.

8 коментара:

  1. Обичам бисквитена тортичка, обичам и салатки, но тези гофрети ме очароваха ...
    Изглеждат много фини и изкушаващи, а с шоколад и банани - неустоимо предложение!
    Хубава, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Както сигурно си забелязала, обичам лесните рецепти. Някак си се затормозявам от дългите и сложни приготовления и губя интерес :) Гофретите признавам, че станаха лесни след няколко проби. Но гарантирам за тях, че не са мазни, не са тестяви и не са тежки :)
    Успешна седмица и на теб, мила :)

    ОтговорИзтриване
  3. Че кой отказва гофретки, а пък тези в комбинация с банани и шоколад са просто неустоими!

    ОтговорИзтриване
  4. Сякаш ми прочете мислите, но в моя случай тази неделя се опитвах със силата на мисълта да внуша на половинката да ми направи палачинки, на които той е майстор :) Не правя често гофрети, защото имам една супер сложна рецепта, която само като си помисля за нея се отказвам, въпреки че стават много вкусни. Сега обаче ме мотивира да издиря къде съм скрила гофретника и да опитам твоята за другата неделя в компанията на пандата ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Пандата е много важен момент в неделно-гофретения релакс :)
    Благодаря ви момичета, хубава вечер и прегръдки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не съм правила у дома, че нямам гофретник, а сина ми ги обожава. Твоите изглеждат вкусно.
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Чак ми се прииска да си взема един гофретник. Много лесно и бързо изглежда, чудесна закуска!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианака, Зори, гофретникът изкара доста дълго време заврян в един от шкафовете, след като си потроших миксера с първия опит за гофрети. После се оказа приятно гофрето-правенето и си ми е почти като настолен електроуред :)

    ОтговорИзтриване