събота, 12 януари 2013 г.

Да закусим с бухти, които се обръщат сами

   Това е една от любимите ни закуски. Всъщност като се замисля, палачинки или бухти си е класика за закуска в събота сутрин. А тази рецепта я научих от свекърва ми. До преди това под бухти разбирах онова досадното месене, разточване и пържене. А сега бъркаш, изсипваш, запържваш и изяждаш. Значително по-лесно е, а и ако има как да избегна месенето - то това е моята рецепта.
  Обаче в тази наша закуска, особено днес, имаше нещо много специално. Дадохме право на избор на дечко да избере онази горната класика - бухти или палачинки, с уговорката, ако ще са палачинки - аз да ги правя, ако са бухти - татиии. И се започна едно подкупване, баща й каза, че ще й даде бонбон, за да избере палачинките ми и да не готви той, а аз предложих цяла кутия с бонбони. Хъхъ, какви добри родители сме :D И познайте кой прави закуската. И понеже е специална закуската, заслужава още по-специално място тук :D


Самообръщащи се бухти:
около 2 ч.ч. брашно
2/3 кофичка кисело мляко;
1 ч.л. сода 
малко сол
1 яйце


Преди да започна с бухтите слагам олиото да загрее - около 2-3 пръста в малка тенджерка. В купа смесвам киселото мляко и содата. Разбърквам и оставям леко да кипне. После добавям яйцето и солта. Към тях накрая добавям брашното, около 2 чаши, но може и по-малко да поеме, зависи от яйцето, от количеството мляко, което ще се сложи. Тестото трябва да стане достатъчно гъсто, като се грибне с лъжицата да трябва да се изтиква с пръст в тенджерката. Нататък технологията е ясна - грибвам половин лъжица от сместа и избутвам с пръст в нагорещеното олио. Сами се обръщат веднага щом се изпържат. Става бързо, не поемат много мазнина, но все пак е пържене - слагам ги на салфетка веднага щом ги извадя от олиото.
Вървят със сирене, пудра захар, конфитюр. А най-обичаме да си ги топим в пудрата захар :D

2 коментара:

  1. Много обичам такива бухтички, а и твоите са много хубави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо безценни са ни! На равно са с палачинките по любимост :)

    ОтговорИзтриване