вторник, 8 януари 2013 г.

Най-накрая Новогодишна...

Новогодишна, ама за Новогодишната трапеза :)
Правилно са казали хората "По-добре късно, отколкото никога". Та и моята работа такава. Дочаках си търпеливо прекрасните снимки, дело на Маги и реших, че въпреки късния час, трябва да споделя над какво се трудихме неуморно!

И така, менюто включваше:
за разядка - маслинки със синьо сирене;
салата Капрезе ветрило;
салата Цветна Фантазия;
Плато от: кашкавал загънат с бекон, мини кИфтета, пилешки хапки;
Свински шишчета с шам фъстък
Крекери със сьомга, до които не стигнахме, понеже омекнаха;
Шареното солено рулото на Пепчо, ама нищо общо;
Дипове за чипс;
Чийзкейк в чашка;
Плато със сирена и мезета.
Всичко обилно полято с бяло вино и хубава ракия :)


За маслинките нищо кой знае какво, само че е пипкаво и цапащо. Реших да комбиниран зелени и черни маслини. А пълненето им е по-скоро играчка.


Капрезе ми е една от любимата салата. Но реших, че този път трябва да заложа на традиционния дресинг от зехтин, босилек и балсамико. И предвид силния аромат на босилека и капризните ни мъже, дресинга беше сервиран отделно. Така имаше повече за мен :))


Салата Цветна Фантазия е кръстена от моята вярна спътница - кумата ни. Тя включва паста, нарязано пушено филе, черни и зелени маслини, царевица, кашкавал, домати, краставици. Доста се чудихме над дресинга и има ли нужда от неговото присъствие. В крайна сметка се спряхме на зехтин и сол на вкус. Страхотна се получи.



Платото: Пилешките хапки са направени с фикс на Маги за пилешки хапки, с тази разлика, че не топя в яйце, а се мацотя стабилно с майонеза. По-меко става месото.
Кюфтенцата са по рецепта на кумата - 500гр. кайма, 1 яйце, глава лук, подправки и сол на вкус, малко сода, хляб. Пържат се в силно загрята мазнина.
Кашкавалчета, загънати с бекон - самото име казва достатъчно. Най-основният момент, е че се подготвят поне час-два преди изпичането, за да могат да се замразят. Така пропускаме досадния момент с разтапяне на кашкавала, но пък бекончето си пуска ароматите върху него.


Свински шишчета с шам фъстък. Тях ги започнах още на 30.12. Нарязах месото на късове, наситних лук, сложих соев сос, балсамико, зехтин и подправки, загънах с фолио и го оставих до следващия ден да си поеме каквото трябва. Шишчетата овалвам в наситнен шам фъстък, непосредствено преди запичането в грилчето. Много е важно да се консумират преди да изстинат, защото свинското става като дъвка жилаво.


За крекерите чак не ми се говори. Колко си играх с тях, колко ги наобикалях, докато ги украся. Отчитам си грешката - да се гарнират задължително преди сервиране. Брускетите и крекерите омекнаха, придобиха вид на лодка, много се измени вкуса между първите, които опитах и тези, престоялите доста часове. Яд ме е за сьомгата, не можах да й се насладя!

Дипове - обичам ги, обичам да експериментирам с вкусовете и после доволно да изям огромно количество с пакет чипс. Приготвих 2 вида - с авокадо и синьо сирене.
- за първия вид - 2 бр. авокадо, 1 оп. крема сирене, малко заквасена сметана и майонеза; соев сос на вкус и 1 ч.л. горчица. Всичко се смесва и пасира до желаната гъстота.
- втория вид - синьо сирене на вкус, малко заквасена сметана и майонеза, 2 ч.л. горчица, сове сос и тук е важния момент - съвсем малко мед. За жалост нямах, но и без него е вкусно. Отново се смесват всички продукти и се пасират.


Чийзкейк в чашка е този, с тази разлика, че му добавих и половин консерва подсладено кондензирано мляко. За слеващия път ще знам да не слагам на крема сиренето подсладител. Кондензираното мляко ще замести захарта или меда. Гарнирано е с домашен конфитюр от череши.


Това беше от мен. Куп грешки, които ще си гледам и тук черно на бяло, но доста богата трапеза. Важното беше, че изпратихме подобаващо старата година.

2 коментара:

  1. Ау, снимките изглеждат по-зле отколкото като ги гледах снощи. Опитах се да ги пооправя. Уви, не съм успяла...а и явно много ми се е спяло.
    Въпреки некадърното ми снимане, всичко беше много вкусно. Хапнахме, пийнахме, догодина пак ;)

    ОтговорИзтриване
  2. На мен не ми прави впечатление и не бъди толкова критична към себе си :) Казах ти, доволна и предоволна съм от снимките, аз и толкова не мога :P

    ОтговорИзтриване