петък, 11 януари 2013 г.

Вкусно свинско с всякакви екстри

Хапваше ми се нещо месесто, нещо с много соев сос, да е крехко, но и да има гарнитура. И накрая се получи пълна имровизация, но крайния продукт се одобри, че и изяде за тройно по-кратко време от приготването...както и обикновено се получава :D

Свинско с губено сметанов сос и сметанови мачкани картофи



За свинското:
свинско месо без кост
соев сос
горчица
балсамико
подправки по избор, аз ползвах чубрица, черен пипер и сол
зехтин


за мачканите картофи:
4 големи картофа
зехрин, сол и чубрица на вкус
сметана
сирене


за гъбения сос:
нарязани гъби
2/3 от опаковка 250 мл сметана
соев сос


Свинското месо го нарязвам на късове. В дълбока купа сипвам соев сос на око, лъжица горчица, лъжица балсамико, зехтин и подправките. Обърквам добре и прехвърлем месото в купата. Оставям го да постои в марината и се заемам с мачканите картофи. Горе долу след половин час, отцеждам месото от маринатата и го подреждам в йената. Около половин час му трябва, за да се задуши и да смени цвета си и да прибодие апетитен вид.
За гъбеният сос - нарязвам гъбките, задушавам ги леко със зехтин, добавям соев сос и малко преди да ги сваля от котлона, сипвам сметаната. Оставям го леко да си заври и смъквам от котлона. Готовия сос го изсипвам върху свинското месо и го оставям да се позапече без капака. 5-6 минути преди да го извадя от фурната, нарязвам топено сирене на колелца, за да се запече и да придобие златисто - разстопен вид :)


За мчаканите картофи: Обелвам картофите и ги слагам за най-лесно, а и бързо в тенджерата под налягане. Добавям зехтин, сол и чубрица и ги зарязвам да се варят. След като се сварят, ги прехвърлям в дълбока купа, намачквам ги с вилицата, слагам остатъка от сметаната и добавям сиренето. Умишлено не ги направих на пюре, така се леко на парчета, а не като бебешка каша. Сиренето го натроших също на едро, а сметаната е малко, колкото да овкуси и да не разкашка всичко.



Сервирам с 3-4 топки от картофите, свинското с гъбите и поливам всичко соса.
Добър апетит!




Няма коментари:

Публикуване на коментар