събота, 10 ноември 2012 г.

Бонбони Рафаело за един специален Рожден Ден - част 1

 Преди 3 години срещнах случайно рецепта за фалшиви бонбони Рафаело. Първоначалната обаче не ми допадна особено, защото включваше и краве масло и ми идваха някак тежички. За това пък претърпя модификация, която се оказа особено успешна и без значение дали има повод или не, моите сладки чудовища си умират за тях!
 Тази партида обаче е особено специална. Първо, защото си имах помощничка, която по-скоро ми пречеше в стремежа си да хапне от всичко. Второ - защото трябва да опазя значителна част от бонбоните, но в следващ пост ще издам защо. И трето - нещо ми я няма музата напоследък. Но се получиха страхотни. Все забравям колко са лесни и как не отнемат време.

Бонбони Рафаело - за около 50 бонобна
1 опаковка кондензирано мляко;
100 гр. кокосови стърготини за бонбоните и още 50-60 гр. за овалване;
добавих и карамелизирани кокосови стърготини, много са вкусни;
1 шоколад LZ бял;
лешници - по един за всеки бонбон;

В тенджера изсипвам кондензираното мляко и го изчаквам да заври. Добавям натрошения шоколад и бъркам непрекъснато. Имам си една тайна, оставям леко сместа да "загори", карамелизира се и ако не се изтърве момента, се получава много наситен карамелен вкус. Още докато е гореща сместа изсипвам кокосовите стърготини. Разбърквам добре и мятам сместа на студено. Не само, че се стяга с изстиването, но и по-лесно се оформят.

От там нататък технологията е ясна - с малка чаена лъжичка грибвам от сместа, слагам в средата лешник, оформям на смачкано топче и дооформям чрез овалване в останалите кокосови стърготини. Работя само с пръсти и не е голяма мацаницата. Според зависи от големината, се получават между 40 и 60 бонбона. Този път бяха 51...е вече 50, трябваше да ги опитам на вкус. :)



2 коментара:

  1. Много обичам рафаело :) Твоят вариант определено заслужава да му се отдели внимание :) Но не знам как бих ги опазила от себе си. Хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Трудно е да се опазят, да. Но ми прави впечатление, че като ги "скрия" и свършат бързичко. Сега седят на показ и има поне 20-тина бонбона :)
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване