неделя, 18 ноември 2012 г.

Сьомгова пъстърва на фурна

Вкъщи рядко ядем риба, да не кажа веднъж на 3-4 месеца. Но това ще стане The Рибата. Много вкусна, сочна и изобщо не мирише на риба :)
Като цяло нямам особен опит в готвенето на риба, да не кажа никак. То си и личи по честото й присъствие в менюто ни. Знам, че е полезна, знам, че е трябва по-често да се яде. Ама като ми се мусят и като аз самата правя погнусени муцуни при миризмата на блато...За това и ядем предимно мерлуза, бяла риба, хек и сега тази разкошна НЕриба - сьомгова пъстърва.


Вкъщи пържена, панирана риба не се яде, а и пърженето не ми е от любимите начини за обработка на храната. За това - печена.

1 сьомгова пъстърва - около кило и малко отгоре
1 глава лук, нарязана на колелца;
2 малки моркова - отново на колелца;
дафинов лист;
лимон;
наситнен магданоз;
малко зехтин;
сол и черен пипер на вкус

Изчиствам и измивам рибата. Слагам я в тавичка, заливам със зехтина, поръсвам с маданоза, слагам нарязаните лук и моркови, малко дафинов лист, сол и черен пипер. Покривам с фолио за печене и пека в предварително загрята фурна за около 20 минути на 180 градуса. След това махам фолиото и оставям още маааалко да се позапече. Тя си пуска сосче, става сочна и вкусна. Ето това е рибата на моето семейство. Успяхме да опустошим кило риба за норматив, не просто защото готвя вкусно (скромна, а), но защото рибата е уникална!

Няма коментари:

Публикуване на коментар