събота, 9 февруари 2013 г.

Салата с нахут и изключително зеленчукова крем-супичка

 Отново е събота и отново имам малко свободно време за блога. Добре, че готвя все пак и точно преди всичко да се излапа, мятам фотоапарата на врата си започвам да се гъзурча :D Малкото все ме пита: "Мамо, защо снимаш какво ядем". И току баща й я подстрекава, че мама е куку!!

 Днешното меню е изключително зеленчуково, разбирайте - няма мЯсо. Но има мъничко сиренце и мъничко сметана. БлАжи се, все пак :)

Салата с нахут:



1 консерва нахут;
2 печени чушки - една червена и една зелена;
1 краставица;
2 добре озрели домата;
сирене на око.
зехтин, балсамико и сол


Да се чуди човек какво има да му обяснявам по приготовлението й. Нахутът го измивам добре, чушките ги нарязвам на дребно, доматите както дойде, а краставиците на кубчета. Надробявам сирене, подправям със зехтин, балсамико и сол на вкус, обърквам добре и изяждам сама.
Да, сама, защото моите не обичат чушки, не обичат и нахут. За тях имаше отделна салата, която се вижда на заден план - без нахут и чушки, много ясно, но с царевица.


Зеленчукова крем-супа



Много ги обичам крем-супите. Обикновено прибягвам до тях, когато искам да притикам скришно някой зеленчук. А в непасиран вид няма да се изяде, ще се измести встрани на чинията и ще гледам сърдити и намусено-отвратени муцунки (разбирайте, и на мъжа, и на детето).

Нужни продукти:
1 малка тиквичка;
3 картофа;
1 морков;
1 глава червен лук;
1 топче спанак;
около 100 гр готварска сметана


Технологията ми по приготвяне на крем-супите е изключително опростена и елементарна. Измивам, нарязвам. заливам с вода, колкото да се покрият, затварям в тенджерата под налягане с малко зехтин и сол и варя. Става буквално за минути. И направо както си е с бульона, пасирам до абсолютно гладка консистенция, ни едно спаначе, парченце лук или тиквичка да не се различи!!!! Накрая добавям течната сметана. Сервирам с малко настърган кашкавал и любимите ми Лидлски крутони.
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Плами,стрхотна ти е супичката!У дома сме големи фенове на крем супите,даже днес пак правих.А за тези кръгли лидълски крутани сега разбирам,благодаря,че сподели,ще ги опитаме!
    Хубава съботна вечер пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Роси. Много са вкусни крутоните, леко позапържен вкус имат, детето много ги обича, а за крем-супичка са екстра. Спокойна събото-неделя и на теб :)

    ОтговорИзтриване