събота, 2 февруари 2013 г.

Две закуски, за всеки по нещо

Днешният ден беше пропилян в гледане на филми, прехвърляне от кълка на кълка и активно мързелуване. Пропуснах хубавото време навън, но не съжалявам, толкова изтощена бях от изминалите дни, че само ожидах за ден като днешния. Обаче почивката ми се отрази добре, защото в късния следобед скокнах презаредена и се позабавлявах в кухнята :)

И понеже мисля и неделята да прекарам по подобен начин, трябваше поне закуска да измисля. На Гранолата й се каня от ужасно време, а Мъфините бяха между другото.

Мъфини със сирене 


1 яйце
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч кисело мляко
1 пак. бакпулвер
1/4 ч.ч. олио
около 100 гр. намачкано сирене
чубрица
червен пипер


Бравшното и бакпулвера се смесват и пресяват. В отдлена купа разбивам киселото мляко, яйцето и олиото. Добавям към тях постепенно брашното, накрая сиренето и подправките.
Пекат се за около 20 минути в предварително загрята фурна.
Моите не се надуха особено, мисля, че биха понесли още малко кисело мляко, за да станат по пухкави. Сега приличат по-скоро на мини питки. Но са вкусни!


Гранола с мед и канела


1 и 1/2 ч.ч. овесени ядки
1/2 ч.ч. микс от 4 вида ядки (по етикет пшеница, овес, ечемик и ръж)
лешници, бадеми, стафиди
1/3 ч.ч. мед
1/4 ч.ч. олио
канела
ванилия


Тук няма грешно, просто всичко се смесва добре. На мен ми се наложи само леко да разтопя меда, за да мога да го смеся добре с ядките. Изсипах в тавичката и запекох за 20 мин в предварително загрята фурна. Хубаво е да се разбъркват от време на време, за да могат да се запекат хубаво. След запичането са все още меки и сочни, но постепенно с изстиването стават хрупкави. Ужасно вкусни се получиха, нямам търпение утре да ги опитам с млякото.

Вървят с прясно, кисело или плодово мляко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар