събота, 25 август 2012 г.

   Един лош избор - едно ново начало!

   До сега винаги ми е било лесно да си представя как започва всичко в един блог. Но се оказа трудна задача :) Да започна с това, от къде дойде ентусиазма ми за готвене.
   За първият рожден ден на детето поръчахме торта. Със зайчета, гъбки, мостче, в моята представа беше най-прекрасната детска торта. Изискванията ми не бяха кой знае колко велики, исках просто да е весело и детскоа, да е с плодов лек крем и без!!! сметана. Няма да ви разказвам в подробности колко ужасена и изненадана бях от крания резултат. Нищо общо с моята идея. Грозна, сметанова, с нескопосани животинки, трудни за разпознаване. Върхът беше, когато я опитахме - плодов крем, да, поне нещо да отговаряше на поръчката ми. Обаче с всяка следваща хапка усещахме ледените парченца банан.
   След два дни трябваше да празнуваме с приятели, реших, че няма да поръчвам повече торта, а ще запретна ръкави и ще направя нещо сама. И след няколко часово ровене, попаднах на това - Желирана торта. (БГ Мама съм я признала за най-големият извор на рецепти и рецептички :D ). Има си киселото мляко, беше любимо тогава на детето, с банани, с плодове от компот - идеално за детско тържество.
   И така от тази проста торта се зароди желанието ми да готвя, да си избирам и видоизменям рецептите.


Желирана торта

Продукти: 

7 желатина 
3 кофички кисело мляко 
2,5 ч.чаши захар 
3 ванилии 
5-6 банана 
1 компот от кайсии/праскови 
1 готов блат 

   Желатинът (5 от пакетчетата) се разтваря в малко вода и се остава да набъбне. Киселото мляко се смесва със захарта и ванилията. Към сместа се добавят нарязаните на парченца банани. През това време желатинът е набъбнал. Слага се или на слаб огън, докато се разтвори, или в микровълнова фурна за броени секунди. И в двата случая трябва да се внимава да не заври желатиновата смес. След като поизстине, се добавя към разбърканото с бананите кисело мляко. Поставя се блата в тавичка с ринг, залива се със сместа, мята се в хладилника (ако сте нетърпеливи, може и в камерата) и се надявате нещо да не се прецака :) След като се стегна основата на тортата, направих украсата. Използвах сокът от компот праскова. Добавих към нещо останалите два желатина, леко затоплих, докато се разтвори, охладих и залях тортата. Оставих отново леко да се стегне, за да мога да наслагам нарязаните плодове без да плуват отгоре. 

   Получи се страхотна торта. Все още си е любим десерт, лесен и вкусен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар