петък, 13 декември 2013 г.

Двойно шоколадово-карамелена торта - a.k.a. торта Toffifee

Загубих се, направо се затрих. Но този път между памперсите, коликите и бебешките усмивки.
Имаме си вече бебе, имам си два прекрасни Розови облака - кака и бебе. Ако си мислех до сега, че съм щастлива, направо съм живяла в заблуда. И не, че не съм била щастлива от факта, че имаме едно дете, напротив. Сега просто всичко ми изглежда някак завършено и съвършено. Пък ако някой ден си родим трето, сигурно и криле ще ми поникнат. :D
Стига с лиричното отклонение, да си дойда на думата.
Тази публикация отлежава още от 11 ноември, Рождения ден на свекърва ми. Тя обича моите десерти, за това винаги, когато мога правя нещо сладичко, пък понякога и без повод. Но едва преди дни се добрах до двете единствени снимки, които направихме на тортичката. За жалост й липсва добрия вид, но беше неустоимо вкусна, съчетаваща любими аромати.

нужни продукти:
За бисквитената платка
опаковка бисквити;
90 гр. краве масло;
Бисквитите се натрошават и се слагат в блендер, заливат се с разтопеното краве масло и се наситняват.
Изсипва се в тавичка,  оформя се да покрия дъното и се запича за десетина минути на 160 градуса.

1 оп. сгущенка;
шепа лешниц;
Сгущенката се изсипва в подходящ съд, разбърква се добре и се прибавят лешниците. Моите бяха леко блиндирани, за да се усещат и хрупат :) След като леко се охлади бисквитения слой, се залива карамелената смес. Оставих да се охлажда, докато правих следващия слой.

159 гр. крема сирене;
80 гр. сметана;
100 гр. бял шоколад;
80 гр. бита сметана;
Крема сиренето се разбива с течната сметана. Белият шоколад го разтопих за секунди в микровълновата фурна и постепенно, с непрекъснато бъркане, го добавих към чийз сместа. Отделно разбих сметаната и я добавих към вече шоко-чийз сместа. Бърках с лъжица, за да не загуби обема си.
Върху карамеления слой, изсипах крема, подравних и оставих да почива отново в хладилника.

100 гр. черен шоколад;
50 гр. бял шоколад;
бонбони тофифи;
4 с.л. сметана
Черния шоколад надробих в купичка, разтопих леко в микровълновата и добавих 2 с.л. сметана. Залях тортата и загладих. По същия начин процедирах и с белия шоколад, който ползвах за последни щрихи по украсата. Накрая доукрасих с бонбони тофифи.

Държа да отбележа, че тортата не стигна до добро фотографиране поради две основни причини: 1 кака, с огромно желание да помага (пречи) и 1 дерящо се бебе от колики :D
Но пък беше запомнящо се тортоправене и запомнящо се вкусна :)

4 коментара:

  1. Не се тревожи въобще, чудесна си е тортичката. Пък и това им е чарът на домашните торти - непринуденият външен вид, който обаче крие чудесен вкус. :)
    Честито бебче, честита двойна радост! Бъдете здрави цялото семейство и ви желая искрено да ви поникнат крилца на всички - от хубави емоции. ;)
    Хубава вечер, Плами!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери! Чудесна беше на вкус, а най-обичам, когато се изяде до последната хапка :D

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна рецепта! Два пъти я правих в рамките на седмица:)))) И разбира се - обрах овациите! Малко я промених, като над втория крем добавих още ред бисквити, напоени с кафе и уиски;))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзива :) Чудесна идея ми даваш да опитам и по твоя начин, звучи неустоимо кафе с уиски...или може направо с малко бейлис :) Поздрави!

      Изтриване