неделя, 19 октомври 2014 г.

Тралала, тралала...кой стана на 1-на :D

Малкото ми момиченце порасна, вече не е бебе, а е детенце на 1 годинка. В такива моменти човек си прави равносметка за изминалия период - критични месеци, безсънни нощи, ужасни колики, но и

безброй усмивки и първия смях с глас,

захранването,

пропълзяването,

първите крачки,

първите белички, безумно щастливите дни!

 Всеки ден е низ от вълнение и очакване на нещо ново!


Доста време се колебаех как ще се чувствам след второто, как се обичам второто, как мога да "разделя" любовта си към двете си деца. Но бързо разбрах, че любовта не се дели, тя се умножава и расте с всеки изминал ден. Да са ми живи и здрави децата, обичам ги толкова много!!



Тортата за първия официален празник беше дълго време обмисляна, премисляна, чертана в главата ми. Яростно бягах от розовата визия на Роси, но тя ме преследва, та за розова рокля с рози подхождаше и торта с рози :D



Няколко дни си играх да ги мачкотя тия китки, хванах прекрасни топли дни, в които захарното тесто просто си правеше каквото си иска, но не и това, което аз се опитвам :D Изобщо като цяло спъната торта, със спънати рози. Поне на вкус я докарах с отзивите "ама ти ли си я правила"....(моите 3 минути слава :P )



Тората е с готови блатове за медовик
Кремът между блатовете е от 500гр маскарпоне, 1 опаковка подсладено конд. мляко и малко черни и червени боровинки. Покрита е с маскарпоне и мъничко пудра захар за сладост. Комбинацията се оказа изключително вкусна, но кашкава и саморазрушителна :)

Взимам си за пореден път поуките, отбелязвам си, че комбинацията от вкусове е страхотна и се надявам, че за следващия повод ще бъде още по-добре изпълнението :D


понеделник, 13 октомври 2014 г.

Свежо и почти лято - горещ октомври :) И Галет със смокини

Да се разхождаш по чукарите на 12 октомври по потник си е направо чудо. Същото като да гледаш сутринта мъглата и да се надяваш поне малко да се покаже слънцето, а то какво слънце беше!
Вчерашният ден беше прекрасен, летен, горещ дори. Подхванахме една здрава 4 часова разходка по еко пътеките около Нисово. Красота, есенни листа във всякакви нюанси на жълтото падат шумно, реката ромоли, чуват се птички, чуват се и селските животни. Мисля, че всички единодушно съжалявахме, че е неделя и че приказката ще свърши съвсем скоро. Поне събрахме слънце, което се надявам да ни топли до следващите слънчеви дни. И добре, че днес и в града е напекло, иначе щях да бягам обратно. :D



Днешният десерт е колкото слънчев, толкова и есенен. Напомня ми на лятото, защото смокините могат да се заменят с плодове по избор, а смокините пък ми напомнят на есента. От безкрайно дълго време се каня да направя галет. Нещо в месенето все ме притесняваше, а то се оказа лесно, бързо, че и не хапе :D А ако се бях навила и по-рано, можех да оползотворя доста летни плодове.



Галет със смокини
нужни продукти:
1 и 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
1/2 ч.ч. студено краве масло
щипка сол
50мл студена вода
шепа орехи, на едро сначупени

Смокините бяха нарязани на колелца и на ивици, за да оползотворя цялото местенце, а и за да си пуснат хубаво от соковете.

Брашното се смесва със захарта и щипката сол, нарязва се кравето маслко и се размесва на трохи. Накрая се добавя водата и се меси до гладко и плътно тесто. Оставя се за около час в хладилника, след което се разточва на кръг. Плодовете се гарнират в средата, а отгоре натрошавам орехи. След като загънах ръбчетата, притиснах леко смокините и с мокрите си ръце намазах ръбчетата, след което поръсих още малко захар. Хубаво е да се измажат ръбовете с белтък, но аз реших да ги оставя само с аромата на смокиня и поръсена захар.
Пече се на 180 градуса за около 30 минути.





петък, 10 октомври 2014 г.

Свежо лято 2014 - още морско и горско и един невероятен прасковен пай

Това лято определено мина под надслов "нетрадиционни почивки". Посетихме все места, за които отзивите бяха негативни, а по някаква чиста случайност може би, си починахме невероятно, беше прекрасно, заредихме се максинално с позитивни емоции и на пук на шантавото липсващо лято, хващахме горещи дни :)

Последното ни моренце за сезона на Камчия. 
Дете да си, безгрижно, щуро и весело!

Вече е октомври месец, а аз все така съм на лятна вълна. Не за друго, а защото публикациите отлежават отдавна, наслаждаваме се на все още приятното време и не се задържаме много вкъщи, а и имам един брой, който все ми виси по краката и е трудно да върша нещо друго :)

Този прасковен пай чака още от 15 септември. Вкъщи този ден се е отбелязвал винаги, не само когато бяхме ученици с брат ми, а защото си е празник и на майка ми, която е учителка.

А в този ден конкретно мама щеше да ни идва на гости и реших, че повода си заслужава нещо вкусно, но пък напомнящи за отминаващо лятно :)

Рецептата е адаптирана по рецепта на Дейвид Лебовиц.
Обърнат прасковен пай:
нужни продукти:
3 ч.л. краве масло
3/4 ч.ч. кафява захар
3-4 големи и добре озрели праскови, почистени и нарязани на колелца

На заден фон наднича помагачката :D
8 с.л. краве масло, меко
3/4 ч.ч. захар
2 яйца на стайна температура
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч,ч. брашно
ванилия
бакпулвер
щипка сол

Кравето масло се разтапя на тиган заедно с кафявата захар, докато се образува карамелен сос. Още горещ, се изсипва с тавичка, подреждат се нарязаните праскови и се оставя настрана.

За кейка - маслото се разбива със захарта. Добавя се ванилията и едно по едно яйцата. В отделна купа се смесват брашното, солта и бакпулвера. Тази суха смес се добавя постепенно към мократа на няколко части. Накрая се прибавя млякото и се разбива всичко до еднородна смес. Излива се върху наредените праскови и се пече за около 40-50 минути на 180 градуса.



Добре е да се охлади за двайсетина минути, за да поеме хубаво от карамелената подложка. Обръща се и се изяжда :D