петък, 25 април 2014 г.

За изминалите дни...100 дни щастие!

Ден 14 ни зарадва с домашен сладолед с Нутела, банани и натрошени бисквити. Снимки няма, изяде се :D Но ни очаква една поредица от домашни сладоледи, оказаха се изключително сполучливи!
Ден 15 беше шеметен и неорганизиран, трябваше в целя хаос да направя торта Миньон. Но за нея ще отделя специална публикация като си взема снимките. Голям сладур стана!
Ден 16 - детски рожден ден, щура игра, усмивки и потни деца :)
Ден 17 - Великден, излишно е да казвам колко мил ми беше празника и колко емоционално и щастливо си прекарахме!
Ден 18 - Една детска стая, която вече е подредена и се използва по предназначение от голямото ни момиче! Не мога да не съм горда и щастлива от събитието :D
Ден 19 - разходка с двата броя на слънце, прекрасен слънчев ден.
Ден 20 - Седиш си в парка, бебето спи, птички пеят около теб. Ако бяха цъфнали и розите в Розариума, идилията щеше да е пълна. Но и така ми напираше всичко отвътре :)
Ден 21 - пълен противовес на предния ден, кошмарно време, затоврени вкъщи с ревливо бебе след имунизации. Добре, че мъжО се прибра рано от работа, да ме отмени в разнасянето на бебето от стая в стая. И това ако не е щастие :)
Ден 22 - планиране на важно събитие. За него друг път. Но кипя от емоции, дайте ми да организирам и кроя менюта. Вече потривам доволна ръчички и чакам с нетърпение денят! И среща с колежките!

Нямам снимков материал от нито един от дните. Сигурно е странно отстрани да ви занимавам с моето ежедневие, сигурно и изглежда скучно, но си давам сметка, че това предизвикателство ми помага да се замисля и за онези мънички моменти, които са ме усмихнали и са ме накарали да се почувствам щастлива. Предстои ми серия от динамични и хубави дни, надявам се тях да успея да визуализирам :D

сряда, 16 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 13 и мини рожден ден

Днес мъничкото ни човече става на 6 месеца. Да си призная не ги усетих. Дори по-скоро първите 4 ми се сливаха и доста от дните и нощите ми се губят. Имахме трудни дни, дни с ревове, от нейна и от моя страна, дни с писъци, безсънни нощи, неведнъж съм била на прага на силите и нервите. Но сега си давам сметка колко бързо се забравя, само 1 усмивка е достатъчна, за да забравиш всичко това. От скоро се радвам на ново човече, засмяна и бъбрива, търсеща внимание, ласки и закачки. Сигурно съседите ни се сърдят, че сме толкова шумни, особено, когато в игрите се включва и кака й. Но пък това са звуци от щастлив дом :D



По повод мини рождения ден ви черпим с мини кексчета. Отново забъркани с помощта на Мими :)
Кексчета с вкус на портокал
познатата рецепта за кесчетата с Нутела от преди дни
нужни продукти
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. разтопено краве масло (станаха по-сочни с краве масло)
1 ч.л. сода бикарбонат

разликата - 1 пакетче Финес с аромат на портокалови корички на Dr. Oetker



Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се захарта. В отделна купа се разбива яйце с прясното мляко, след това се добавя внимателно разтопеното краве маслко. Свесват се сухите и мокрите съставки. Накрая се прибавя пакетчето Финес и се доразбърква отново. Всяко гнездо се пълни до 2/3 с тесто. Пекат се на 180 градуса за 25 минути. 



Бомбастично обемни се получиха, а как ухаят...



вторник, 15 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 11 и ден 12

Ден 11 премина в лечение на кашлица и разходки. Но пък завърши супер забавно. Не знам дали сте мечтали да облечете булчинската рокля на мама. Аз не помня конкретно булчинската да съм обличала, но пък много обичах дрехите й и обувките й. На село се носеха всички стари дрехи, а аз чаках с нетърпение ваканциите, за да ги преровя и да открия нещо неизпробвано. И започваше едно фръцкане пред огледалото.Голяма забава беше. Е, вчера намъкнах Марела в

булчинската ми рокля. И без това не я бях вадила от години, а тя така трепкаше от щастие, много заразително ми беше.
Снимки няма да прилагам, че са едни мътни, мътни, не седя детето мирно, че да увековечим качествено мига :D

Ден 12 - лошото време направо ни порази. Чудя се кой беше по-крив от трите ни - бебето ли, аз, или каката, че откачаше от скука, затворена вкъщи.
За това пък реших да я поглезя със следобедната закуска - мини палачинки.


Продуктите са на око - с 1 яйце, мляко и брашно колкото да стане гъста каша и съвсем малко сода, за да не станат сбити. Със супена лъжица изливам от тестото, тиганът трябва да е много нагорещен, за да не се разтичат палачинките. Стават бързичко, но определено не биха стигнали да нахраня всички ни за закуска. Ако утроя дозата ще бъде доста досадно занимание :)

Гарнирахме ги с мед, съжалявам обаче, че се сетих късно за бурканчето Нутела :)


понеделник, 14 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 10

Малко изоставам с графика. Но пък щастливия ден си седеше в главата ми и чакаше само да бъде отбелязан.



Имах честта да готвя с моята малкa голяма кулинарка. А вие, да видите разкошните кексчета "Цветна Мими" направени по случай Цветница :)


кексчета "Цветнa Мими" с портокалови корички и Нутела
нужни продукти:
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. портокалови корички
по 1 ч.л. шоколад Нутела за всяко гнездо.
1 ч.л. сода бикарбонат



Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се захарта. В отделна купа се разбива яйцето с прясното мляко, след това се добавя олиото и се разбива отново. Смесват се сухите и мокрите състваки, добавят се портокаловите корички и се дообърква на ръка. Във сяко гнездо се сипва по малко от тестото, слага се по 1 ч.л. от течния шоколад и се допълва до 2/3 с тестото.
Пекат се на 180 градуса за около 25 минути.



Великолепни се получиха, а бяха пълна импровизация и използване на единственото останало яйчице в хладилника :) А шоколад и парченца портокал е мммм, великолепна комбинация.
Украсата на кексчетата пък ми е подарък, от Турция. Чаках с нетърпение Цветница, за да ги използвам, изглеждат точно като цъфнали и уханни цветенца :)




събота, 12 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 9

Детската любов, така чиста и истинска! Толкова красива, невинна, но силна!

петък, 11 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 8 и вкусни домашни вафлички

Днешният ден обещаваше да е много скучен и сив, с това време какво да е. Но какво оправя настроението на повечето жени?! Шопинг в Мола :D

Иначе деня беше обилно гарниран с домашните вафлички.




Днешната рецепта (вчерашна) е изключително лесна, вкусна и калорийна.
4 вафлени кори
двуцветен течен шоколад, той никога не е достатъчен, за това който колкото обича
1 кутийка Сгущенка




Две от корите намазах със Сгущенаката, средния слой е с шоколада. Сгущенката я извадих директно от хладилника, за да не се отпусне прекалено и да мога по-лесно да я кажа върху корите. А шоколадът обратното - предварително го оставих да се отпусне на стайна темепература, че иначе от натискане може да се счупи кората. Цялата философия е мажеш, лепиш, мажеш, лепиш. И търпение, преди да отрежеш първото парче. Защото е необходимо време, за да поемат корите, иначе рискувате да натиснете с ножа и кремът да се разтече. Признавам си, снощи не се стърпях и сдъвках 2 парчета, т.е. около 3 часа след приготвянето. Обаче тази сутрин дори вкусът беше по-различен, корите бяха станали сочни, направо се топят в устата. А вчера леко се точеха и бяха жилави, дори малко се притесних, че така ще си останат. Това е, отново бързо, лесно и вкусно. Жалко само, че не може да се живее само със сладко :D

четвъртък, 10 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 7, или седмица щастие :)

Най-накрая къщата утихна. Няма бърборене, няма мрънкане, няма викове, всички спят.
Имаше един стар бълграски филм "Няма нищо по-хубаво от лошото време". Лъжа и измама бих казала аз! Откачихме днес затворени. Не знам за вас, но когато напрежението ми дойде в повече, чистя. Чистя неща, за които не се сещам обичайно. Та след като свърших и с това и домашните спят, мога спокойно да се насладя на чаша кока кола (мда, няма да ми пречи да спя...стига да ме оставят да спя :) ) и домашна вафла в ръка. Но за нея утре. Нямам сили да снимам, аранжирам и публикувам. Е, ако не е утре и вдругиден е ден!

Лека нощ от крачета в пижами :)


Лека нощ и бъдете щастливи :D

сряда, 9 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 5 и ден 6

Ден 5
Да те оставят да се наспиш...безценно. А да се събутиш/събудим час по-късно от обичайното ранно събуждане, си е истинско щастие :D

Днес пък ми пристигна жълтото захарно тесто за една торта, която мисля от месеци. И от толкова време се канех да си взема от ядливите флумастри....да видим дали и за какво ще ги използвам :D

Но пък деня стартира повече от обещаващо. Слънце!!! И меню за един - аз :) Детето беше отново така добро да си кротува и играе, а аз да се поглезя!


Отново любимата ми салата с айсберг, орехи и синьо сирене, но този път и със стафиди. Някак много допълващ е вкуса на синьо сирене и сладникавите стафиди. О-Б-О-Ж-А-В-А-М :)


А десертът ми е една лесна и бърза бисквитена торта (силно казано торта :) ) Нищо особено, но изключително добре се допълват вкусовете.


Лесна тортичка:
1 опаковка бисквити
500гр маскарпоне
2 тубички подсладено кондензирано мляко (напоследък не намирам на Дъч Лейди)
шепа орехи

Маскарпонето и кондензираното мляко се разбива до хомогенна смес, натрошават се бисквитите и се слагат наситнениете орехи. Всичко се обърква в дълбока купа с капак и се оставя за една нощ да се стегнат продуктите. Сервирам в насипно състояние, все се старая да ми се получат топките, но накрая ми писва да се старя и изцопвам всичко в купички :) Но пък е вкусно, хахаха!

Да ми е сладко, а на вас щастливо и усмивнато!

понеделник, 7 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 4

Днес получих една дългоочаквана играчка за бебка. Бях обърнала интернет за нея, как ли не я търсих. Една прекрасница ми я поръча и след ...ох не знам и аз колко седмици, най-накрая пристигна. Сигурно се сещате, че повече аз й се радвам, ситнежа още не я отразява :D
Имаше и подаръче за каката, благодаря ти Ани! Ти днес ни направи много щастливи :*

снимка http://www.ebay.co.uk

неделя, 6 април 2014 г.

100 дни щастие - ден 3

Явно не съм достатъчно силен пророк...студено си е навън и всякакви разходки са преустановени до следващо нареждане. И отново забавленията са домашни и семейни. Този път направо избухнахме :D
Какво се случва при комбинацията на скучаеща 5 годишна госпожица, бебе и темперни бои :D





Изключително забавно се получи, особено частта с рисуването по бебка. Трябваше да съм бърза с мацането, бърза с отпечатването и още по-бърза с измиването, преди да стигне крак или ръка в устата :)


Освен, че ми беше изключително забавно и всички много се смяхме, ще ни остане един спомен, който мисля да си окача на стената  :)



Поздрав с унисон с настроението, пък дано и времето прихване!!!
 



събота, 5 април 2014 г.

100 дни щастие - Ден 2!

Най-обичам спонтанните решения, особено, когато крайния резултат е повече от страхотен.
Днес случайно реших да прегледам кино-програмата и видях едно дългоочаквано филмче. С такова нетърпение го чакахме, струваше ни се толкова далеч април. И ето, че само няколко часа ни деляха от прожекцията. А филмът, филмът е прекрасен. За пръв път виждам толкова пълна кино зала (за Русе сякаш не е харакерно) и когато чуеш дузина хлапета да се хилят, атмосферата и настроението се покачват.
Препоръчвам с два чифта ръце (моите и на щерката) Rio 2. Очарователен филм, с много шеги, забавни моменти и експлозия от цветове и музика.




Денят завърши обаче повече от добре! С пица, пица Мими, във формата на сърце, с избрана аранжировка от Мими и изпечена с много любов :) Съжалявам за некачествената снимка, само телефонът ми беше под ръка!


Искам всеки ден да е такъв...

петък, 4 април 2014 г.

Зимно за последно :) и едно предизивкателство за следващите 100 дни

Тия дни ми беше нещо зимно, много студено е при нас сутрин, вечер пак рязко падат температурите. Като видя някой по къс ръкав и замръзвам :D
Днешната салата носи някаква нотка "зимнина", главно защото салата айсбер (тя си и звучи ледена) се купува зимно време, а пролетта наблягаме на традиционната зелена салата, домашна от двора!

Нищо особено не е салатата, аз я обожавам и ми е идеална за вечеря.

Салата айсберг със синьо сирене


салата айсберг - накъсвам си толкова, колкото ще изям, че домашните стачкуват и срещу нея
шепа начупени орехи
синьо сирене нарязано на кубчета
може и шепа стафиди
зехтин
сол


Няма да изпадам в подробности как да се приготви салатата :)

Но отбелязвам края на зимните студове (дано съм пророк, дано съм пророк) с едно предизвикателство!
100 дни щастие
Идеята е да се научим да сме щастливи и да се радваме на малките неща. Аз излязох от своята дупка, в която пропадах стремглаво през изминалите месеци, сега се опитвам да се усмихвам по-често, да се радвам на неща, които мнозина могат да сметнат за незначителни, да съм по-позитивна и да не се ядосвам за безумия :) И така, 2/3 от дните сигурно ще са свързани с нещо семейно, деца, мъж, но истината е, че в момента това ме кара да пърхам най-много.

Ден 1!
Толкова щастлива била, защото си е вкъщи

Оставих си голямата щерка вкъщи, не я пуснах на градина. Сега, докато бебока спи, голямото щъка наоколо, бърбори ми и ми е много приятно да си споделя с някого деня и да не е само бррррр и лиги :D

Вие можете ли да сте щастливи 100 дни? Аз ще се постарая ако не всеки ден, поне веднъж седмично да опресня информацията за това, което ме прави щастлива. Сигурна съм, че ще стигна до края :)