понеделник, 24 март 2014 г.

Закуска за шампиони!

За много години, хахах :D
След тежката зима, дългите студени дни, седенето вкъщи и скорошното раждане, имах нужда от нещо силно, нещо здравословно, нещо, което да ме мотивира да си върна старата форма. Първата крачка беше да се запозная с т.нар. супер храни. За сега предимно чета, информирам се и експериментирам. Успехът ми е обаче изнендаващо голям, а мотивацията расте стремглаво, че на лято ще съм в супер форма благодарение на супер храните и на малко по-разтоварен хранителен режим - оказа се, че ограничаването на тестените храни съшо дава желания УАУ резултат!
Излишно е да казвам, че бременността се отразява не само на формата на тялото, но и на имунитет, кожа, коса. В комбинация изкарахме семейно и неприятния грип, две седмици си влачехме всякакви екстри, а да гледаш дете и бебе болни, докато и възрастния се чуди как да оцелее, е ужасно тежко!

И така, днес ще обърна внимание на чиата. Тези малки чудотворни зрънца. Държиш пакетчето в ръка и се чудиш как това нещо може да те нахрани. Оказа се обаче вкусна, макар и първоначалния лигав вкус да те кара да потръпнеш :)

Чиата е известна като храна за бягане, високо енергийна, изключително полезна и най-богата на Омега 3 масни киселини от всички други растителни източници, богата на антиоксиданти и куп щуротии, които повишават съпротивителните сили на организма и действат изключително благоприятно на имунитета. И стоп! Не съм маниак на тема здраве, здравословно био хранене, чистото любопитство ме кара да чета и да споделя впечатленията си.

За това, направо към рецептата. Ако изобщо объркването на няколко съставки може да се нарече рецепта.



Чиа пудинг с каквото имате :)
Нужни продукти за 1 десертна купичка пудинг:
1 с.л. с връх чиа
мляко (може ядково, може соево, аз съм традиционалист - прясно краве мляко), колкот да стигне до ръбчето на купичката;
1 к.л. кафява захар
И тук вече е вашето въображение. Правила съм пудинга с натрошени орехи, кокосови стърготини, парченца натурален шоколад, резени банани, сушени плодове, фурми, стафиди, мъничко нес за аромат, канела, ванилия. Всичко му ходи на пудинга, въпрос на вкус е!



Предварително залейте чиата с млякото. Аз си приготвям закуската от вечерта, като загъвам купичката и я оставям в хладилника. На сутринта само гарнирам с каквото ми се дояде!
Моята днешна закуска включваше чаша чиа пудинг с кафява захар, мъничко ванилия за аромат и натрошени орехи!



Да ви е сладко и силно :)