С маскарпоне и бананов крем |
С Orange curd и ванилов крем |
За направата на кошничките ще са ви необходими:
около 100 гр. краве масло;
1 жълтък;
200 гр. брашно;
пудра захар на око (при мен винаги захарата е на око, много зависи с какво ще бъдат напълнени тарталетките);
ванилия;
1-2 с.л. студена вода.
Брашното и пудрата захар се пресяват, добавя се маслкото и внимателно се размесват. Към тях се добавя жълтъкът и стидената вода и с ръце се размесва до получаването на тесто. При нужда може да се добави още малко вода, задължително студена. Тестото престоява 30 минути в хладилника. След което се късат топчета с желания размер (аз разделям тестото на 12 равни части) и се оформят в съответната форма (ползвам тавичка за мъфини с 12 гнезда). Преди да ги сложа да се пекат, ги надупчвам леко с вилицата, за да не се надуят прекалено много. Пекат се в предварително нагрята фурна за около десетина минути на 180 градуса.
За двата вида крем:
малка опаковка маскарпоне;
1-2 узрели банана;
захар, предпочетох пудра;
ванилия;
за Orange curd използвах тази рецепта като най-лесна. Спазих я от-до, без изключения.
1/2л прясно мляко
1 пакетче крем Оле ванилия
Маскарпонето се разбива с пудрата захар. Отделно се пасира добре узрелия банан и се прибавя към подсладеното маскарпоне. Накрая добавям ванилия и разбивам докато стане гладък и пухкав крем.
Втората рецепта пък е още по-лесна - първо приготвям Orange curd и го оставям да се охлади леко, а през това време си приготвям кремът на д-р Йоткер. След това внимателно и постепенно добавям портокаловия крем към ваниловия. Получава се много вкусна и ароматна комбинация.
Това е. Да ви е сладко!
Това е. Да ви е сладко!